Poslednje vesti

Saopštenje kompanije Rakita Exploration povodom neproverenih objava medija u vezi virusa Covid 19

Povodom informacije koja je u ponedeljak, 9. marta 2020. godine objavljena na portalu www.novosti.rs, kao i u štampanom izdanju ovih novina, a u kojoj je, prema nepotvrđenim podacima, navedeno da su trojica radnika, kineskih državljana, angažovanih na izgradnji rudnika kompanije Rakita Exploration, smeštena u bolnicu u Zaječaru zbog sumnje na zarazu virusom „Covid 19“ (virus korona), kompanija Rakita Exploration d.o.o. Bor upućuje javnosti sledeće informacije:

Nakon konsultacija i razmene informacija sa nadležnima u zdravstvenim ustanovama u Boru i Zaječaru, dr Javorkom Stankulić, epidemiologom Doma zdravlja u Boru, i dr Svetlanom Živković, epidemiologom Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) „Timok“ u Zaječaru, potvrđeno je da nema sumnjivih ili potvrđenih slučajeva zaraženih virusom korona u Boru i Zaječaru. Služba bezbednosti i zdravlja na radu u kompaniji Rakita je u stalnoj komunikaciji sa zaposlenima u podizvođačkim kompanijama i za sada nema nikakvih simptoma bolesti“.

Takođe, povodom plasiranja neproverenih informacija, lokalni web portal „Ist Media“ objavio je da je informacija o osobama sumnjivim na korona virus u kompaniji Rakita, laž. Ujedno, dr Miroslav Stojanović, direktor Doma zdravlja u Zaječaru, isto je potvrdio da su netačne informacije o eventualno zaraženima“.

Pravna služba kompanije Rakita Exploration d.o.o. Bor preduzela je zvanične korake u cilju demantovanja ove informacije, a menadžment kompanije razmatra eventualno pokretanje tužbe u cilju utvrđivanja odgovornosti.

Kompanija Rakita posvećena je odgovornom ponašanju povodom širenja virusa Covid 19 u Evropi. Na svakodnevnom nivou preduzimaju se sve neophodne mere, uključujući nošenje zaštitnih maski, kao i testiranje telesne temperature zaposlenih.